Posts

Showing posts with the label Kehamilan

Cerita Sup Kaki Ayam Mabeles

Assalamualaikum.. Dari zaman kanak-kanak hinggalah dewasa, kaki ayam tu adalah my favourite.Especially sup kaki ayam dan kaki ayam goreng kunyit. Kalo nak goreng kaki ayam tu mesti kena ada tudung periuk sebagai perisai.Kikikiki..maklumlah bila kita goreng kaki ayam tu kan minyak tu merecik-recik. Dulu ingat lagi kalo mak beli ayam, dua-dua kaki ayam tu kite yang kebas dulu.Kalo mak masak sup, kita akan cari kaki ayam dulu. Semasa preggy tahun lepas mengandungkan anak yang pertama iaitu Aqil Amsyar, lien tak tahu kenapa lien langsung tak boleh nak makan kaki ayam. Kalo dulu tengok sup kaki ayam ke, kari kaki ayam ke atau kaki ayam goreng kunyit ke mesti dah meleleh air liur ni.Tapi masa preggy sebaliknya. Kalau pergi pasar beli ayam tu dah suruh hubby buang siap-siap tak mau kaki ayam. Aqil Amsyar dah pun 11 bulan dah nak masuk setahun dah.Maknanya dah setahun lebih la kan lien tak makan kaki ayam. Hubby ada beli kan kaki ayam sebab mak mentua suruh masakkan sup kaki

Kepentingan Asid Folik

Hai, Mek jangok nak menyeru kepada moms-to-be and mommies yang sedang hamil,jangan culas ambil asid folik ya. Kenapa ya?Doktor dan nurse bukan suka-suka paksa kita makan ubat yang dorang bekalkan pada kita setiap kali check-up.Ada sebabnye tau.Dads-to-be and ayah-ayah sekalian, jangan lupa ingatkan isteri tersayang anda tuk mengambil asid folik mengikut dos dan jadual yang betul ya. Bakal pengantin..gegurl sekalian..2 atau 3 bulan sebelum akad nikah pun dah boleh mulakan ambil asid folik.Boleh beli kat mana-mana farmasi.Tak mahal pun.RM 0.90-RM1.20 sepapan. Apa benda la tu asid folik? Masa sekolah menengah dulu dah belajar tapi dah lupa la kan.Dah lama grad.kui kui.Belajar pun untuk lulus dengan cemerlang dalam exam ja. Korang pun sama kan kan. Apa yang kita belajar tu lah kita kena prakktikkan dalam kehidupan seharian.Chewahh..lagi-lagi dah naik pangkat jadi Puan ni.Zaman sekolah dah abis tak bermakna kita kena tutup  buku selama-lamanya.Encik Google kan ada.Majalah Pa&Ma

VIDEO