Posts

Showing posts with the label Resepi

Resepi - Kek Choc Moist Honey Starz Merdeka

Image
Assalamualaikum.. Okay, atas permintaan hubby, lien masak kek choc moist ni kali kedua lien try buat kek ni.Nak rasa air tangan lien sendiri...katenyerr. Dia memang hantu kek choc moist ni.Kalo boleh lagi leleh choc tu lagi dia suka.Lien yang tak bape nak terer masak kek ni cuba jugak la. Lagi pun lien nak juga bagi amsyar rasa kek air tangan lien. Dulu masa kecik-kecik mak lien memang suka buat kek kukus. Kek yang simple ja dia buat tapi orang cakap air tangan ibu tu kan tak boleh lawan kek yang paling sedap kat pasaran tu. Lien memang selalu teman mak lien masak kek tapi lien tak pernah cuba pun buat sendiri. Ops..:P Bersungguh benar hubby ajak lien cari bahan-bahan nak buat kek ni. So masa cuti hari merdeka tu lien berjaya juga buatkan kek permintaan hubby ni. Lien mintak resepi dgn my twin. Hehe..sebab dia dah terer masak kek ni. Lien budak baru belajar.kui kui kui.Alhamdulillah, berjaya jugak akhirnya. Yang penting hubby dan amsyar suka. Awal pagi lagi,sambil tengok p

Resepi - Roti Goreng

Image
Assalamualaikum.. Cuti hujung minggu kali ni, lien berkesempatan sediakan menu ni. Bukan senang tau hari minggu untuk menghabiskan masa berada di rumah. Selalu outstation teman hubby. Kalau tak outstation  pun mesti ada aktiviti lain. Bulan Ramadhan ni ada sedikit kelapangan. Okay...lien nak share resepi yang lien uli dengan penuh kasih sayang ni dengan uols..hehhe.Lien sediakan juadah ni khas tuk amsyar dan daddy amsyar.Bagi yang nak mencuba..jom.Mana tau kot dapat bagi idea kat korang yang tengah kekeringan idea nak masak apa lagi kan. Resepi ni senang dan sangat mudah.  Bahan-bahan : Tepung Gandum  Telur Buttercup Mauripan Sedikit Garam  Sedikit Gula Minyak masak Inti: Filamen Ketam Sayur campur (kekacang, lobak merah, jagung). Sayur campur ni lien beli yang dah siap dalam peket tu. Mayonis Cara-cara membuat inti: Rebus ja dalam periuk sayur campur dan filamen ketam tu.Masukkan garam sikit ja tau. Agak-agak air dah mendidih,sejat la letak dala

Resepi - Ungkep Ayam

Assalamualaikum.. Hai korang.Entry kali ni lien nak share resepi yang dinamakan ungkep ayam.Resepi ni boleh dikatakan agak senang lah jugak untuk dimasak.Ni antara resepi yang boleh dikatakan agak kerap lien masak kat rumah dan hubby lien pun suka. Bahan-bahan: 5 ketul Ayam 2 sudu besar Serbuk kunyit 1 batang serai (diketuk) Garam secukup rasa Gula secukup rasa 1 Kiub pati ayam 1 batang Kulit kayu manis 1 kuntum Bunga lawang Minyak untuk menumis Air secukupnya Bahan kisar: 1 ulas Bawang Merah (yang paling besar) 2 ulas Bawang Putih 1 inci Kunyit hidup 1 inci Halia 2 sudu besar Serbuk ketumbar 1 sudu kecil Jintan Manis 5 biji Cili padi (kalau nak pedas lagi korang boleh tambah) Cara-caranya: Mula-mula korang bersihkan ayam dulu .Kemudian gaulkan dengan kunyit dan garam  lepas tu biarkan seketika.Panaskan minyak, masukkan kulit kayu manis,bunga lawang dan bahan kisar.Kacau dan bi

VIDEO