Posts

Showing posts with the label Tentang saya anda perlu tahu

Tips Menangani Perasaan Kecewa

Image
Assalamualaikum.. Pernah tak korang rasa kecewa?Atau pun buat orang rasa kecewa  terhadap diri kita?Mesti pernah kan.Walaupun dengan sengaja atau tanpa kita sedari. Apa makna kecewa tu?Macam mana rasa kecewa tu. Macam dalam lirik lagu yang dinyanyikan oleh cita citata tu ke..sakitnya tuh di sini?:p Menurut definisi kamus bahasa melayu kecewa bermaksud hampa,dukacita, hancur hati, tidak berjaya etc.. Bila sebut ja pasal kamus ni kan..eh eh dah lama la lien tak belek kamus yang tebal ni.teringat zaman sekolah.masuk library ja buku yang pertama lien ambil adalah kamus BM ni dan kamus DBP .Hidup kita pun boleh diibaratkan seperti kamus.Dalam kamus yang tebal tu ada bermacam-macam perkataan dan maksud. Setiap lembaran tu adalah hari-hari dalam hidup kita.Kita membuka setiap lembaran untuk mencari maksud hidup kita.Istimewanya setiap perkataan tu sudah disusun mengikut aturan yang mudah supaya senang kita nak cari.Dalam aturan yang mudah tu pun kita masih tak jumpa apa yang

Diari Amsyar : Amsyar dah pandai cakap

Image
Amsyar dah pandai sebut 4 perkataan..’mummy’ and ‘daddy’ tu pun bunyi mcm ammi and edi.Memang teruja bila dia sebut pertama kali dulu sebab memang dah lama tunggu saat tu.Aku pasti korang yang baru bergelar ibu dan bapa pun pasti akan teruja sama macam aku kan kan kan.Cer bayang kan aku lompat-lompat excited sambil tepuk-tepuk tangan goyang-goyang.Amsyar pun gelak terkekek tengok aku punya excited. Perkataan ketiga tu 'allo' siap dengan gaya tangan dekat telinga macam comel ja aku rasa. Duk tengah taip  ni pun duk tersenyum sorang-sorang teringat gelagat dia tu.Kalo orang tak tau aku ni dah kawin conpem lar dorang igt aku tengah angau bercinta.Tersenyum sorang-sorang.kah kah kah.Perkataan keempat tu aku tak mau mention kat sini.malulah kite awak.Heeee..Dia nak susu dia sebut N_ _ _ _ G. Haish tak tau macam mana dia boleh sebut yang ni bila nak susu. Ayokkk…jeng jeng jeng. Doa aku sbg mummy kepada amsyar cahaya mata ku yang pertama yang sudah pun genap setahun

Diari Amsyar : Birthday Aqil Amsyar lar

Image
Hai, 28.12.14 hari lahir Amsyar berusia genap setahun. Syukur sangat kehadiran Aqil Amsyar menyerikan kehidupan kami. Memang dari dulu saya bercita-cita nak ada zuriat sendiri. Tuhan makbulkan impian saya. Cahaya mata kami hasil dari perkahwinan dengan daddy (JODOH ISTIKHARAH).Terima kasih Tuhan.Sakit masa bersalin dah jadi macam mimpi ja.Berlalu seiring dengan waktu. Amsyar membesar dengan sihat,cergas dan cerdas.Semoga Amsyar menjadi anak yang soleh,berjaya dunia dan akhirat. Amsyar excited  sangat dengan kek upin ipin  ni Terima kasih 5mrbuttercakes  merealisasikan permintaan dari   saya   design  CAKE yang ada  elemen upin    ipin. Upin ipin ni karton favourite amsyar .

Happy Anniversary

Image
Haii... Semoga Mummy and daddy bahagia selalu yer.Barulah amsyar pun bahagia..",Amsyar. Tenkiu.

Being me

Image
I may not be someone’s first choice, but I’m a great choice. I don’t pretend to be someone I’m not, because I’m good at being me. I might not be proud of some of the thing I’ve done in the past, but I’m proud of who I am today. I may not be perfect, but I don’t need to be. Take me as I am or watch me as I walk away. V V V servant of Allah wifey of my hubby mummy of my child daughter of my mother secretary of my boss makeup artist of ladies bff As great mother to my children  as my mother was to m e

Cerita Sup Kaki Ayam Mabeles

Assalamualaikum.. Dari zaman kanak-kanak hinggalah dewasa, kaki ayam tu adalah my favourite.Especially sup kaki ayam dan kaki ayam goreng kunyit. Kalo nak goreng kaki ayam tu mesti kena ada tudung periuk sebagai perisai.Kikikiki..maklumlah bila kita goreng kaki ayam tu kan minyak tu merecik-recik. Dulu ingat lagi kalo mak beli ayam, dua-dua kaki ayam tu kite yang kebas dulu.Kalo mak masak sup, kita akan cari kaki ayam dulu. Semasa preggy tahun lepas mengandungkan anak yang pertama iaitu Aqil Amsyar, lien tak tahu kenapa lien langsung tak boleh nak makan kaki ayam. Kalo dulu tengok sup kaki ayam ke, kari kaki ayam ke atau kaki ayam goreng kunyit ke mesti dah meleleh air liur ni.Tapi masa preggy sebaliknya. Kalau pergi pasar beli ayam tu dah suruh hubby buang siap-siap tak mau kaki ayam. Aqil Amsyar dah pun 11 bulan dah nak masuk setahun dah.Maknanya dah setahun lebih la kan lien tak makan kaki ayam. Hubby ada beli kan kaki ayam sebab mak mentua suruh masakkan sup kaki

Bakal Mummy dan Selamat Hari Ibu

Image
Assalamualaikum... Telah selamat diijabkabulkan pada 30.3.13 Terima Kasih Tuhan Gambar-gambar di atas tu mukadimah entry.hehehe.. Thanx to all yg wish..yang terkejut pun ada.Semuanya berlalu dengan cepat.Cepat sgt kan kan. Time frame keje lien sepanjang May ni memang bz dan memerlukan lien banyak bergerak sana sini.Alhamdulillah.Usia kandungan lien baru beberapa minggu dan mungkin tak cukup kuat lagi..Doakan semoga anugerah ini mampu bertahan dan membesar dengan sihat.Bakal menjalani kehidupan 9 bulan 9 hari. Walaupun lien belum bersedia tuk manjadi seorang ibu dan tak menjangka secepat ni,lien anggap ni adalah anugerah,rezeki   dan amanah.Lien patut rasa happy.Ramai yang menginginkannya bertahun-tahun pun tak dapat lagi.So lien bersyukur.Lien memang tak layak tuk jadi mummy beliau tapi lien akan cuba jadi mummy yang terbaik tuk beliau..cahaya mata lien.Semoga lien dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah.Sayang sokmo. Sempena Hari Ibu pada 12 May 2013,Lie

I My Me Mine

Image
Assalamualaikum Pic di atas antara komen rakan-rakan facebook lien tentang diri lien.Appreciate sangat.Mungkin rakan-rakan menilai lien setelah kenal lien,menilai secara luaran,ataupun penilaian melalui pemerhatian.Ada satu komen yang menarik perhatian lien daripada Razzi Rahman iaitu 'Battle Field'.Srupo tajuk game 'battle field'.hehehe.Lien tak pernah main game tu.Mungkin lepas ni boleh try main game tu. Sometimes kita kena suruh orang nilai diri kita.Sebab kadang-kadang kita sendiri pun tak kenal diri kita.Dan mungkin juga ada yang kita terlepas pandang. Sikap terlalu merendah diri tak bagus,sikap terlalu bangga diri pun tak bagus.Sederhana lagi molek dop gitu? Yang mana dop elok tu lien akan perbaiki,yang elok akan lien kekalkan. Apa yang lien tahu tentang diri sendiri? Attitude/perangai/perwatakan lien yang tak boleh blah: 1.Takut kucing (nampak kucing tu macam harimau,terjerit-jerit sampai satu kampung boleh dengar) 2.Merajuk no satu 3.

VIDEO